Az áfa csökkentése újabb esély lehet az építőiparnak

2015.10.30. 11:20

Az előző negyedévinél sokkal kevesebb építőipari cég szűnt meg a harmadik negyedévben, de nincs ok az örömre: az utolsó negyedévben megint sok társaságot töröl majd a cégbíróság. Jó hír viszont, hogy nem aktív vállalkozások jutnak erre a sorsra, és egyre kevesebb a felszámolás útján megszűnő cég.

Megtört a 2014 harmadik negyedéve óta tartó erősen növekvő trend az építőipari cégek megszűnési rátájában. Idén a harmadik negyedévben csak 1377 vállalkozás szűnt meg, ami 4 százalékos csökkenés az előző évhez képest, és 16 százalékos visszaesés az előző negyedévi – egyébként abszolút rekordnak számító – 1771-hez képest. Az Opten céginformációs szolgáltató szerint csak átmeneti ingadozásról van szó, az ágazat nincs túl a nehezén.

Ismét megugrik a ráta

„Minden egyéb adatunk arra utal, hogy az utolsó negyedévben visszatérünk a korábbi magas megszűnési rátához, és ez így marad a jövő év első felében is – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs üzletágának igazgatója. Azért sincs ok az örömre, mert a társaságok megszűnéséhez vezető eljárásból minden korábbinál több lehet folyamatban a cégbíróságon. Tavaly az év egészében 7116 megszűnéshez vezető eljárás elindításáról határozott a bíróság, idén már az első három negyedévben több mint 5600 jelent meg az építőipari cégstatisztikában.

Megtört az erősen növekvő trend az építőipari cégek megszűnési rátájábanForrás: Magyar Távirati Iroda Zrt./Balaton József

Megtört a lendület

A KSH adatai szerint az építőipari kibocsátás tavalyi lendülete megtört, az ágazat termelése hónapról hónapra alulmúlja a megelőző év azonos időszakának értékét, és nem kecsegtet sok jóval az ágazat szerződött megrendelésállományának visszaesése sem. Különösen rossz hír, hogy a korábban megkötött szerződések kifutása miatt a szerződésállomány visszaesése mellett már a termelési volumen is csökkenő pályára állt. A gazdaság legszélesebb spektrumát elérő épületetépítés pedig különösen rossz előjeleket produkál: az alágazatban már 19 százalékkal kisebb az új szerződések volumene, mint egy évvel ezelőtt.

Az ingatlanfejlesztés sem segít

Mindenez annak fényében különösen érdekes, hogy a Családi Otthonteremtési Programnak és az ingatlanárak felfutásának pozitív hatással kellene lennie az építőiparra. „A termelés és a szerződésállomány egyidejű csökkenése azt mutatja, hogy komoly problémák vannak az ágazat beruházási és finanszírozási oldalán” – értékeli a helyzetet az Opten üzletágigazgatója.

A pénzügyi szektor sokkal óvatosabb az ingatlanfejlesztési projektek finanszírozásával, mint a 2000-es évek elején, a befektetői bizalom pedig még távolról sem nevezhető egészségesnek. Az elmúlt egy évben tapasztalt ingatlanpiaci rally többnyire a kisbefektetők lakásvásárlásainak köszönhető, de az emelkedés rendkívüli meredeksége csak fokozta az ágazat bizonytalanságát a hosszú távú kilátásokat illetően. A nagybefektetők láthatólag kivárnak, a piac normalizálásában ugyanakkor sokat segíthet a kormányzat által már belengetett építőipari áfacsökkentés.

Bezártak a kiskapuk

Mindezek ellenére nem az ágazat állapota érhető tetten a vállalkozások magas megszűnési rátájában. „Az ágazat termelési adatai és a megszűnő cégek számának alakulása között gyenge az összefüggés. Sokkal inkább arról van szó, hogy a beértek azok a kormányzati törekvések, amelyek a jogszabályi kiskapuk bezárására és a lánctartozások megszüntetésére irányultak” – magyarázza Pertics Richárd. Szerinte a tulajdonosok és a cégvezetők felelősségének növelése, valamint az ehhez kapcsolódó szigorúbb szankciók riasztják el a cégvezetőket attól, hogy adósságokat hátrahagyva felszámolásba lavírozzák vállalkozásukat, másrészt a cégbíróság is nagyobb sebességre kapcsolt a már régebben kiürített, magukra hagyott cégek bezárása érdekében.

Magas az alapítások száma

Az építőipari cégalapítások az elmúlt évekhez viszonyítva szintén alacsony szinten stagnálnak. 2015 harmadik negyedévében mindössze 636 vállalkozást alapítottak, amiben a piac kiegyensúlyozatlansága és a jogszabályok szigorodása egyaránt szerepet játszik. Az alapítások száma még mindig rendkívül magas a gazdaság méretéhez képest, miközbena sok építőipari ösztönzőnek már látszania kellene az alapításokban – ennek azonban egyelőre semmi nyoma.

Az Opten adataiból egyértelműen látszik, hogy az építőipari áttörésre még várni kell. Mind a cégek számának alakulása, mind a termelési volumen kiábrándító egy fejlődő gazdaság számaihoz képest. Az áfa csökkentése ugyan újabb jó esély az áttörésre, de látványos eredményeket csak a befektetői bizalom és a pénzügyi szektor stabilizálódása hozhat.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!