A méret sem garancia a túlélésre

2017.01.09. 18:42

Bár a törölt cégek döntő többsége mikrovállalkozás a nagyobb szereplő között is vannak olyanok, amelyek szinte egyik pillanatról a másikra tűnnek el a piacról.

„Bár a cégek életpályája általában nem egyik pillanatról a másikra ér véget, így is kimutatható, hogy a megszűnő cégek komoly része korábban milliárdos árbevételű vállalkozás volt" – mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

Gigavállalatok is eltünhetnek a süllyesztőben

A cégek életpályáját érdemes hosszabb időszakokban vizsgálni, például 2016-ban 41 olyan cég került megszüntetésre irányuló eljárás alá, amely 5 évvel ezelőtt még több mint 3 milliárd forintot meghaladó éves árbevételt tudott felmutatni. A 41 közül pedig 8 igazi gigavállalat – EU-s limitek szerint is nagyvállalati limitet –, 15 milliárd forint éves árbevételt meghaladó vállalkozás volt.

Érdekes adatokra mutatnak rá az alaposabb vizsgálatokdreamstime

„Bár a közép- és nagyvállalatok túlélőképessége valóban sokkal jobb a mikrovállalkozásokéhoz képest, sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy önmagában a magas árbevétel még nem jelent garanciát általánosságban minden nagyvállalat hosszú távú életképességét illetően" – mondja az Opten szakértője.

Öt év hosszú idő

Szintén a hazai cégstruktúra érdekességeire mutat rá az a tény is, hogy a vállalkozások jelentős részét nem is lehet már 5 éves ciklusokban sem értékelni, mert ezt az életkort egy jó részük nem éri el.

Forrás: Opten

„Természetesen egyes cégek eltűnése egyben lehetőséget teremt új cégek felemelkedésére, és a statisztikák alapján Magyarországon az új cégek felemelkedése talán még a megszűntetésüknél is látványosabb" – elemelte ki Pertics Richárd. 

Öt év nagyon sok idő lehet a cégek életében, például a 2011-ben alakult cégek közül mostanra 85 cég érte el a 3 milliárdos árbevételt, azaz a középvállalati szintet, de 23 cég már nagyvállalati státusszal is büszkélkedhet.

Forrás: Opten

Az adatokhoz kiegészítésként hozzá tartozik, hogy új cégek szűnhetnek meg, és jöhetnek létre átalakulással, összeolvadással, szétválással, de a statisztikát alapvetően nem befolyásolják a jogelődök és jogutódok figyelembe vétele sem.

csődcégadatOpten