Új programokkal támogatja a magyar startupokat a Google

2017.03.09. 10:59

A Google három új, startupokat támogató program indulását jelentette be. A programok célja, hogy segítsék a magyar startupok növekedését és azok pozícióját a globális piacon. A vállalat a varsói Google Campus két évvel ezelőtti megnyitása mellett a most elindított programokkal is kifejezetten a startupokra kíván koncentrálni. A tervek szerint az év végéig 100 startupot támogatnának a régióban.

A Google egyre több olyan kezdeményezést indít világszerte, amelyek a vállalkozókra, azon belül is a startupokra koncentrálnak. Most három olyan programjuk is elrajtol, amelyek a magyar startupok számára is remek lehetőségeket tartogatnak.

Az úgynevezett Launchpad programon belül kétfajta támogatóprogram indul útnak, az egyik a Launchpad Start, amely

kifejezetten induló régiós startupokat támogat, míg a Launchpad Acceleratorre már a piacon erős pozíciót kialakított cseh, lengyel és magyar startupok jelentkezését várják. A harmadik program a Campus Residency, amely a még növekvő fázisban lévő startupoknak hivatott támogatást nyújtani.

Launchpad Start - korai fázisban lévő startupoknak

A Launchpad Start a Google egyhetes képzőtábora a korai fázisban lévő startupok számára, és olyan témákra koncentrál, mint a termékstratégia, üzletfejlesztés, felhasználói élmény, felhasználói felület, technológia, marketing és prezentációs képességek.

A hazai startupok is pályázhatnak a programokraForrás: Andreypopov | Dreamstime.com

A program célja, hogy a kezdő vállalkozók megismerkedjenek a már jól bevált módszerekkel, valamint megtalálják a termékük és a piac közötti kapcsolódási pontot és a kívánt piaci pozícióhoz szükséges legjobb növekedési stratégiákat. A kiválasztott startupok egy intenzív mentorprogramban is részt vesznek, ahol iparági szakértők és csoportos foglalkozások segítik őket abban, hogy megvitassák a kifejezetten startupok számára fontos üzleti igényeket.

Április 24-én rajtol a program első köre, a kelet-közép-európai hubként működő varsói Google Campuson, amely során 10 korai fázisban lévő startupot támogatnak majd több mint 50 mentor segítségével. A program a startupok számára ingyenes.

Campus Residency - növekvő fázisban lévő startupoknak

A varsói Google Campus programja hat hónapos támogatást nyújt a már növekvő fázisban lévő régiós startupok számára, valamint lehetőséget arra, hogy a csapatok a campus coworkingirodájában dolgozzanak, és a Campus szakértői segítségével fejlődjenek munkájuk során.
A Campus Residency közvetlen elérést nyújt a Campus mentoraihoz és szakértőihöz, személyre szabott tréningjeihez és a Google for Entrepreneurs vállalkozói hálózathoz. A program célja, hogy azonosítsa a legkritikusabb kihívásokat, amikkel a startupoknak szembe kell nézniük annak érdekében, hogy növekedni tudjanak. A kiválasztott startupoknak a bevétel, a fogyasztók száma és a nemzetközi lehetőségek bővítésében nyújtanak majd támogatást.

A érdeklődő magyar startupok április 11-ig jelentkezhetnek, a program első köre pedig már júniusban útjára indul.

Launchpad Accelerator - nagy, erős pozíciójú startupoknak

A Google Developers által szervezett Launchpad Accelerator egy hat hónapos, nemzetközi, fejlesztést ösztönző program, olyan startupok számára, akik már megtalálták a termékük és a piac közötti kapcsolódási pontot és a következő millió fogyasztójukat keresik. A világszerte már jól ismert program most először vált elérhetővé a magyart startupok számára is.

A program egy képzőtáborral indul San Franciscóban, amely egy intenzív mentorprogramot foglal magába a Google több mint 20 csapatának szakértői segítségével.

A kiválasztott startupok egy 50 000 dolláros (kb. 14,7 millió forintos) támogatást is elnyernek, emellett hozzáférést a Google termékeihez, PR-támogatást, és a lehetőséget, hogy hazájukban szorosan együtt dolgozhassanak a Google-lel, hat hónapon keresztül. A Launchpad program is része a Google helyi startupmentor-hálózat növekedését célzó kezdeményezéseinek, melynek keretében folyamatosan keresi és képzi a mentorokat, valamint a világ legjobb támogatási forrásait teszi számukra elérhetővé.

A magyar startupok április 24-ig jelentkezhetnek a programra, amely idén július 17-én kezdődik.

támogatásstartupGoogle