Még tíz napja van, utána bukhatja a jogviszonyt

2017.03.10. 10:32

Még tíz nap van, hogy érvényesítsék igazolványukat az őstermelők annak érdekében, hogy jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák. A március 1-jei adatok szerint mintegy 7700 őstermelőként biztosított nem érvényesítette még igazolványát, amit a március 20-ig történő betétlap-kiváltással 2017. január 1. napjáig visszamenőleges hatállyal megtehetnek

Érvényes igazolvány nélkül a gazdálkodó nem minősül őstermelőnek, a saját gazdaságában megtermelt és előállított termékét őstermelőként nem értékesítheti. A tíz nap múlva lejáró határidő fontos azoknak az őstermelői igazolvánnyal rendelkezőknek, akik őstermelőként biztosítottak, mert az értékesítési betétlap március 20-ig kiváltásával az igazolvány érvényessége 2017. január 1. napjára visszamenőleges, ezáltal biztosítható az őstermelői jogviszony folyamatossága.

Borsó szedés NyáregyházánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri az érintetteket, hogy a várható torlódások elkerülése érdekében minél hamarabb keressék fel a bejelentett lakóhelyük vagy a tartózkodási helyük szerint illetékes falugazdászt ügyintézés céljából.

A mintegy 7700 – betétlapját még nem kiváltott – őstermelőként biztosított mellett a március 1-jei adatok szerint

további közel 82 ezer őstermelő nem érvényesítette még igazolványát az idei évre. A Nemzeti Agárgazdasági Kamara kéri, hogy akinek nem a jogvesztő, 2017. március 20-án lejáró határidő miatt szükséges az őstermelői tevékenységével kapcsolatos ügyintézés, illetve a határidőig őstermelőként történő értékesítést nem tervez, lehetőség szerint a határidő lejártát követően intézze őstermelői igazolványával kapcsolatos ügyeit.

jogviszonyőstermelő