Bekeményít az EU a közepes cégeknél

2017.04.12. 10:02

Az évi 12,4 milliárd forintos vagy ennél több összforgalmú közepes méretű vállalkozásoknak is részletes információkat kellene adniuk a tevékenységük főbb számairól, egy friss uniós törvénytervezet szerint. A javaslat a legalább 250 alkalmazottat foglalkoztató, és 20 millió euró mérlegfőösszegű cégekre terjedne ki.

Módosítaná a beszámolási kötelezettséget az Európai Parlament Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága új tervezete, amely

a multinacionális vállalatokra vonatkozó beszámolási kötelezettség küszöbértéket jelentős mértékben csökkentené.

Így az eddigi 750 millió eurós forgalomra vonatkozó összeghatárt a részletes adatközlés esetében 40 millió euróra (12,4 milliárd forintra) vinné le.

További feltétel, hogy a közepes méretű cégek legalább 250 alkalmazottat foglalkoztassanak és mérlegfőösszegük 20 millió euró (6,2 milliárd forint) felett legyen.

Forrás: 123RF

Ezeknek a vállalatoknak – a multinacionális vállalatokhoz hasonlóan – minden évben úgynevezett megfelelőségi beszámolót kell készíteni, amelyben szerepelnek az adott cég legfőbb számai. Az érintett vállalatoknak nem csak az Unión belüli, hanem az összes külföldi tevékenységük sarokszámait közölniük kell. A lépést a közepes méretű vállalatok adózásának nagyobb átláthatóságával magyarázza a gazdasági és pénzügyi bizottság.

Ez a jogszabály egyébként idén júniusban jelenik meg Magyarországon, ekkortól kibővül a jelentéstételre kötelezettek köre.

adatszolgáltatásvállalatEurópai Unió