A vendéglátósok nem ismerik az új áfát

2017.04.11. 15:38

Idén új áfakulcsokat vezetett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a vendéglátósok számára. Egy felmérés szerint csak minden harmadik étterem tud ezekről, alkalmazni pedig még ennél is jóval kevesebben képesek.

A NAV 2017. január elsejétől érvénybe lépő vendéglátós áfakulcs változás részletei körül még mindig nagy a káosz a vendéglátósok körében.

Az új törvény értelmében 27 százalékról 18 százalékra csökkent az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után fizetendő ÁFA mértéke.

Étterem illusztrációFotó: Tuba Zoltán [origo]

Három hónap elteltével a kétkulcsos rendszer bevezetése után azonban úgy tűnik, hogy nem voltak alaptalanok az előzetes szakmai kritikák – derül ki a falatozz.hu országos kutatásából.

A sikertelenség legfőbb oka, hogy a kedvezményes adókulcs érvényesítésének feltételei annyira bonyolultak, hogy az éttermek nehezen értelmezik a rájuk vonatkozó törvényeket.

A felmérésből kiderül, hogy csak a vendéglátósok

harmada ismeri részletesen az új szabályokat.

33 százalék ismeri a szabályokatForrás: Falatozz.hu

Az összesítés szerint az éttermek 40,4 százaléka nem tudja eldönteni, hogy a vendéglátóipari tevékenysége alapján jogosult-e alkalmazni a 18 százalékos áfakulcsot.

Nehézséget jelent az is, hogy a válaszadók 57,4 százaléka nem tudja, hogy milyen konkrét esetekben kell a kedvezményes ÁFA-t alkalmazni.

A felmérés szerint a leggyakoribb gond, hogy nehéz eldönteni,

  • melyik áfakulcs vonatkozik az egyes ételekre,
  • illetve a helyben el nem fogyasztott, a vendég kérésére becsomagolt ételekre.

Szintén sokszor felmerülő probléma, hogy a szolgáltatásokra és az italokra melyik áfakulcsot kell alkalmazni.

A válaszadók 27,7 százaléka pedig nem tudja, hogy milyen áfakulcs vonatkozik az ételek kiszállítására,ami azért probléma, mert a vendéglátóipar jelentős részének ez a fő bevételi forrása.

A kutatást 2017 februárjában végezték, a hozzá tartozó kérdőívet pedig félszáz étterem képviselője töltötte ki.

felmérésáfavendéglátás