Kaphatunk-e euróban munkabért?

2017.07.17. 10:33

A Munka Törvénykönyve szerint fizetést csak forintban kaphat a munkavállaló. Ez alól csak nagyon szűk intervallumban találhat kivételt a munkaadó, ám azt is érdemes végig gondolni, megéri-e a mizéria.

Alapvetően Magyarországon forintban kaphatnak fizetést az alkalmazottak. Ez a szabály annyira szigorú, hogy a

munkaszerződésben semmis, nem érvényes az a pont, amelyben euróban van megállapítva a bér. Nemcsak a fizetést, hanem a juttatásokat, cafetéria elemeket is csak forintban lehet megállapítani. Természetesen ahogy a fizetést, úgy az adókat, járulékokat is forintban kell meghatározni és megfizetni.

Ez alól csak akkor van kivétel, ha a munkavállaló tartósan külföldön dolgozik vagy kiküldetésen van. Ebben az esetben azonban érdemes megfontolni, jó megoldás-e, ha más devizában kapja a munkavállaló a fizetését. Ehhez ugyanis devizaszámla kell, amelynek fenntartása sokkal többe kerül, mint a megszokott forintszámláké. Kérdés, van-e értelme annak, hogy néhány hónapos kiküldetésért cserébe ilyen költségeket vállaljon a munkavállaló.

Kaphatjuk-e fizetésünket euróban?Forrás: MTI/Kollányi Péter

Arról nem is beszélve, hogy ha az euróban kapott fizetést Magyarországon fogja elkölteni, az átváltás költségét a munkavállalónak kell fizetnie.

Azonban ha a külföldi munkavállalás hosszabb ideig tart, jobb a helyi devizanemre átszámítani a bért. Fontos, hogy a munkaszerződésben ekkor is a forintban megállapított fizetés kell szerepeljen, vagyis az euróban, illetve bármilyen devizanemben utalt bér összege így hónapról-hónapra más lesz az adott napi árfolyam függvényében.

munkavállalódevizafizetés