Folyamatosan csökken a cégek túlélési aránya

2017.08.15. 10:39

A statisztikák alapján nem túl magasak az új alapítású cégek túlélési képességei, az ötéves kort a cégek 73 százaléka, míg a tízéves kort már csak 51 százalékuk éli meg. A statisztikák alapján az ezredforduló környékén alakult cégek túlélési aránya volt a legmagasabb, a 2000 előtt és a 2004-2005 után alakult cégek esélyei aránylag kisebbek voltak.

Évente 25-30 ezer új cég alakul, de sajnos kis részük tud csak hosszú távon is sikeresen működni – mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Az elmúlt 20 évet nézve az „újszülött" cégek túlélési képességei sosem voltak eget rengető magasságokban, de az adatok azt mutatják, hogy az új alapítású cégek várható élettartama évről évre egyre kisebb.

Az ezredforduló környékén született cégek sikeressége is csak relatívnak mondható, az akkoriban alakult cégeknek is csak a 85 százaléka érte el az öt éves kort, a tízéves korig pedig már csak 64 százalék körüli arányban jutottak el. Ez az arány azóta fokozatosan tovább romlik.

IllusztrációForrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

A jelenlegi helyzet alapján az ötéves kort az öt évvel ezelőtt alapított cégek 73 százaléka élte csak meg, míg a tízéves kort a tíz évvel ezelőtt alapított cégek 51 százaléka. Ha a vállalkozások eljárás alatt töltött időszakát leszámítjuk, akkor az 5-10 éves túlélési arányok még elkeserítőbbek. Azért pozitív példából sincs hiány. 

Az új alapítású cégeknek ugyan kevesebb mint egy százaléka lesz milliárdos cég, de ez nem is annyira meglepő: a jelenleg rendben működő 490 ezer cégből csak nyolcezer olyan, amelynek a 2016-os árbevétele meghaladta az egymilliárd forintot.

Évtől függően az új alapítású cégek 0,6-0,9 százaléka lesz milliárdos cég öt éven belül, de nem rajzolódnak ki különösebb tendenciák az alapítás évének függvényében. Érdekes, hogy a milliárdos „sikerességi kritériumot" nem ugorják meg sokkal többen tízéves, mint ötéves korukra.

opten, cégalapításForrás: Origo

A rendszerváltás környékén alakult cégek 20 ezer feletti számossággal rendelkeznek jelenleg is. A teljes cégbázis négy százalékát teszik csak ki, de árbevételüknek, fajsúlyuknak köszönhetően összességében máig meghatározó elemei gazdaságunknak.

cégalapításvállalkozásOpten