Az ukrán cégek fertőzöttebbek az offshore-oknál

2017.11.13. 12:04

Az elmúlt évek offshore botrányait nézve talán nem is meglepő, hogy az ezen országokhoz köthető cégek a legkockázatosabbak között vannak. Ukrajna azonban még ezeket az országokat is veri a felszámolási listákon - állítja az Opten.

A hazai vállalkozások megbízhatósága számtalan tényezőn múlik, a tulajdonosi kör címének, országának vizsgálata sok esetben tanulságos eredménnyel szolgálhat – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Önmagában az offshore érdekeltség nem jelent törvényszegést, de a hazai tényadatok azt mutatják, hogy az offshore érdekeltség rendkívül erős kockázati tényező.
Elég csak a felszámolás alatt álló cégek arányát a tulajdonosok országa szerint megnézni.

A legkockázatosabb öt ország sorába a klasszikus offshore államok mellé csak Ukrajna fért be, az ide köthető hazai cégek felszámolási aránya viszont magasabb még az offshore országokhoz köthető cégekénél is.

Ukrajna szerepe több szempontból is különleges: közel négyezer kapcsolódó céggel Németország mögött a második legnagyobb cégszámmal büszkélkedhet. A magas cégszámmal és a rendkívül magas felszámolási aránnyal együttesen Ukrajna komoly szürke faktort jelent a hazai cégvilágban – mondja az Opten szakértője. Önmagban az érdekeltség alapján nem lehet általánosítani.

Illusztrációillusztráció - Forrás: MTI/Marjai János

Az ukrán cégek jelenlegi átlagos életkora 7 év, ugyanannyi, mint 2010-ben. Ez lényegében azt jelenti, hogy az elmúlt 7 év alatt az Ukrajnához köthető cégek igen jelentős arányban lecserélődtek. Egészen biztosan van valódi gazdasági érdek is az Ukrajnához köthető cégek egy részénél, azonban egyértelmű, hogy sokan még mindig cégtemetőnek használják az ukrán strómanokat.

Úgy tűnik, a jogszabályi szigor növekedése ellenére sem találtak még a hatóságok megoldást erre a kérdésre, és sok vállalkozó a mai napig így menekül a tartozások elől.

Az üzleti etika szintje és a tőkeerősség egyértelműen magasabb a nyugat-európai érdekeltségek körében, mint az offshore, vagy akár a szomszéd országokat vizsgálva. Mind az egymilliárd forint árbevételt meghaladó cégek száma, mind a felszámolások aránya sokkal kedvezőbb a nyugati partnerek körében. A cégszám szerinti top tízes listából Németországot érdemes kiemelni az egyértelmű meghatározó szerepe miatt, illetve Hollandia is üde színfoltot jelent a nagyvállalatok rendkívül magas és a felszámolások rendkívül alacsony arányát tekintve.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!