Átlag 2,4 millió forint lehet az új szuperbírság teteje

2017.11.23. 14:29

Az adatvédelmi kötelezettségek szigorítása miatt május 25-től akár milliós bírságot is kockáztat az a cég, amelyik nem ismerkedik meg az unió Általános Adatvédelmi Rendeletének (GDPR) fontosabb rendelkezéseivel.

Leegyszerűsítve a vállalkozásoknak nagyon körültekintően kell kezelniük magánszemély ügyfeleik, munkavállalóik, azok hozzátartozóinak adatait, hogy ahhoz illetéktelenek ne férhessenek hozzá. A szabályozást, nem az egyalkalmazottas mikrocégre találták ki, amelyik még kézzel készíti az összes nyilvántartását, hanem az internetes adatlopások elleni védekezés része.

Ennek alapján kell egy meglehetősen szigorú protokoll szerint eljárni a munkaadóknak, emellett stratégiát, cselekvési tervet kell készíteni és felelős személyt kell kinevezni a feladatokra.

IllusztrációForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Nem érdemes ezt félvállról venni, mert a bírság nagyon durva - ahogy a szabályozás, úgy a bírság is a nagy cégekhez van mérve. Így annak felső határa 20 millió euró, vagy a cég bevételének 4 százaléka - a kettő közül az alacsonyabb összeg. A 20 millió euró nagyjából 6 milliárd forintnak felel meg, ennyit egy kkv-nak bizonyosan nem kell fizetnie.

A statiszikák szerint az átlagos kkv Magyarországon 60 millió forint árbevételt ér el, vagyis esetében 2,4 millió forint a bírság.

Ha csak közepesen súlyos szabálytalanságot tapasztal a hatóság az ellenőrzés során, a cég megúszhatja ennek felével, vagyis az átlagos kkv 1,2 millió forinttal. A szabályozás elvileg lehetőséget ad arra, hogy egyes esetekben - tipikusan kis cégek esetében - kisebb legyen a maximális bírság. Egyelőre a magyar szabályozásban nincs ilyen rendelkezés, elképzelhető azonban, hogy itt lesz még változás.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!