Előbb-utóbb bajban lesz a hazai műanyagipar

2018.04.18. 08:05

A Magyar Műanyagipari Szövetség szerint iparágukban különösen aggasztó a helyzet a munkaerő utánpótlásával kapcsolatban.

A szektorban 700 cég 60 ezer főt foglalkoztat. Farkass Gábor, a Magyar Műanyagipari Szövetség tagja szerint a fluktuáció ebben a szegmensben 30 százalék is lehet, ezért a bérrendezés mellett különösen fontos feladatnak tartja a szakképzés fejlesztését - írja az Autopro.hu.

– Tevékenységünk fontos eleme, hogy éves jelleggel szakmai felméréseket folytatunk, amely azt jelenti, hogy minden termelő cég – 97 százalékos lefedettséggel – beszámol a piaci adataikról. Ezekből kiderült, hogy mindössze 60 diák jut évente a műanyagiparra, ez rettentő kevés és bizony a szakképzés sem megfelelő - mondta a szövetség tagja.

A duális képzési struktúra lehetne a megoldás a hazai műanyagipari szakemberhiányraForrás: Shutterstock

Farkass Gábor szorgalmazta a duális képzési struktúrát, ugyanis az ipari cégek elégedetlenek a frissen végzett szakemberekkel.

A képzés ugyanis főként vegyipari jellegű, míg a műanyag feldolgozás alapvetően gépészeti jellegű tevékenység. A fent említett 500 feldolgozó cégnek közel fele fröccsöntéssel foglalkozik.

További részletek az Autopro.hu cikkében.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!