Munkaviszony megszűnése közös megegyezéssel a gyes alatt?

2018.05.17. 17:32

A gyesen lévő anyuka munkáltatója megszűnt, ezért a közös megegyezést ajánlotta fel számára. A kérdés, hogy elfogadja-e? A Hrportál.hu szakértője válaszolt.

Jelenleg gyeden lévő anyuka vagyok. A tavalyi év folyamán a munkahelyem a NAV által felszámolás alá került. A főnököm közben alapított másik céget majd megszüntette és létrehozott egy újabb céget. Én ezekről a változásokról nem tudtam. A mai napon hívtak fel, hogy kijelentenének közös megegyezéssel a felszámolás alatt lévő cégből, de a jelenlegi működő cégbe sem most, sem GYES után nem jelentenek át! Kérdésem származik bármiféle hátrányom ha közös megegyezéssel léptetnek ki? - írja a Hrportál.hu.

A kérdésre dr. Bán Gergely munkajogi szakértő válaszolt. Eszerint

a munkáltató köteles a munkaviszonyt és ezzel a biztosítási jogviszonyt is fenntartani a jogviszony megszűnéséig. Ebből következik, hogy ha megszűnik a munkaviszony, megszűnik a biztosítási jogviszony is.

Ha a gyesen lévő anyuka cége megszűnik, a leghelyesebb, ha fenntartja a munkaviszonyt a felszámolási időszak végéigForrás: --

Tehát amíg a munkavállaló munkaviszonya fennáll, addig biztosított is a társadalombiztosítási rendszerben. Ezért a munkavállaló számára az a legkedvezőbb, amennyiben nincs lehetősége más munkaviszonyra, hogy nem fogadja el a közös megegyezést, hanem fenntartja a munkaviszonyát a munkáltatója ellen indított felszámolási eljárás befejezésééig.

A teljes cikk itt olvasható el.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!